Project informatie - Reisverslag uit Hilvarenbeek, Nederland van Geke Jong - WaarBenJij.nu Project informatie - Reisverslag uit Hilvarenbeek, Nederland van Geke Jong - WaarBenJij.nu

Project informatie

Door: Geke

Blijf op de hoogte en volg Geke

30 December 2004 | Nederland, Hilvarenbeek

Project Mazabuka – Zambia

Zoals vele van jullie al weten ga ik 17 januari een jaar weg naar Mazabuka in
het zuidelijke gedeelte van Zambia. Bij de meeste van jullie gaat nu wel een
lichtje branden dat Zambia waarschijnlijk in Afrika ligt maar waar?

Zambia ligt in het zuidoosten van Afrika en behoort tot de armste landen ter wereld. Zambia heeft bovendien net als de andere landen in de regio te kampen met een enorme HIV/AIDS-epidemie. Honderdduizenden Zambianen zijn overleden aan aids en 20 procent van de bevolking is seropositief. In totaal wonen er in Zambia zo’n tien miljoen mensen, waarvan anderhalf miljoen weeskinderen. Dat is 32 procent van alle kinderen onder de vijftien jaar.

Al voor de aids-epidemie uitbrak was de situatie van kinderen in Zambia kritiek. 68% van de Zambianen leeft in armoede en 55% zelfs in extreme armoede. Een op de twee kinderen is ernstig ondervoed, een op de vijf kinderen haalt zijn vijfde verjaardag niet. Nu zijn ook al zeker 40.000 kinderen besmet met het HIV-virus. De levensverwachting bij de geboorte voor de Zambianen ligt dan ook zeer laag (35 jaar).

Het project
Lager onderwijs is niet gratis in Zambia. Voor een doorsnee gezin kunnen de kosten (boeken, uniform, schoolgeld) oplopen tot 20% van het inkomen. Slechts de helft van alle kinderen gaat naar de basisschool en een nog groter percentage maakt de basisschool niet eens af. Een groot probleem zijn de overvolle klassen. Verder worden onderwijzers zwaar onderbetaald wardoor de motivatie bij deze beroepsgroep steeds minder wordt. Ook de beschikbaarheid van leermiddelen is een groot probleem. Op de lagere scholen is het niet ongewoon dat 5 kinderen samen met 1 leerboek moeten doen. Er zijn onvoldoende gekwalificeerde onderwijzers beschikbaar en de effecten van de HIV/AIDS epidemie verslechteren die situatie dramatisch. Ook het aantal kinderen dat de ouders verliest als gevolg van HIV/AIDS neemt explosief toe waarmee de voortzetting van hun opleiding niet te financieren blijkt voor de families die deze kinderen opvangen.

De school in Mazabuka is opgericht vanuit de overtuiging dat alle kinderen, rijk of arm, klein of groot, recht hebben op goed en betaalbaar onderwijs. De basisschool is met name opgericht voor weeskinderen, kinderen met HIV/AIDS, arme en verzwakte kinderen.

Wat hebben ze nodig?
De school bestaat sinds januari 2001 en heeft ondertussen al ruim 100 leerlingen in de leeftijd van 3 tot 11 jaar. De school bevind zich in het ouderlijk huis van een van de leraren, maar is erg klein om de alsmaar groeiende groep leerlingen onder te brengen. Op dit moment zijn ze bezig om een extra gebouw te kunnen realiseren. Bovendien verblijven er enkele weeskinderen en leerlingen die van verderaf komen, welke ze ook een acceptabel onderdak willen bieden. De school ontvangt geen enkele subsidie van de overheid en is dus volledig afhankelijk van giften. Er is een groot gebrek aan boeken voor zowel leerlingen als leerkrachten, pennen, papier, kleren, eten, dekens en medische supplementen. Voor dit alles is simpelweg geen geld! Daarom zijn behalve vrijwilligers giften meer dan welkom.

Omdat ik helaas maar een beperkt aantal kilo’s mee mag nemen, heb ik helaas niet de mogelijkheid om spullen daar mee naar toe te nemen. Geld weegt echter niet zo zwaar in kilo’s maar het resultaat is enorm! Zelf heb ik mijn avontuur al bij elkaar gespaard. Helaas is er alleen niet genoeg geld over om de school ook nog eens financieel te steunen. Daarvoor vraag ik jullie hulp…… Wie wil er nu niet een klein, arm kindje goed onderwijs en daarmee een betere kans op overleven meegeven?

Rekeningnumber: 11.68.62.505 ten name van G.J.M. de Jong te Hilvarenbeek