Crisis in Zambia
Door: Geke
Blijf op de hoogte en volg Geke
04 Oktober 2005 | Zambia, Mazabuka
Voorheen was er nog diesel op de zwarte markt te vinden, afgetapt uit de vrachtwagens uit Zuid-Afrika. Langs de kant van de weg zie je mensen zitten met een jerry-can, daar kun je terecht. Maar door de aanhoudende crisis in Zimbabwe wordt het in Zambia ook steeds moeilijker om in Zambia nog diesel in de bosjes te kopen. De industrie heeft er sterk onder te leiden, de aanvoer en afvoer van producten ligt stil, supermarkten worden niet meer aangevuld. Maar wat is nu precies de reden? Er gaan verschillende verhalen de rondte. De raffinaderij is oud en vanwege een storing of onderhoudswerkzaamheden ligt de productie stil. Andere zeggen dat ze één van de ingredienten vergeten zijn te bestellen. Maar wat in mijn ogen waarschijnlijk toch nog het meest waarschijnlijke is, is dat het een politiek spel is. De hoge spelers in dit spel zullen weer als eerste brandstof krijgen, de lokale bevolking moet nog even lijden. Ondertussen spelen wij het spelletje mee. Dit weekend was ik op een feestje, hoofdzakelijk blanke en Zambianen met opleiding. De mobiele telefoons rinkelde vaak, iedereen probeerde via zijn vriendjes brandstof te regelen, soms leek het ook te lukken. Eerlijk? Nee. Maar hoe breng je anders je kind naar school, ga je naar je werk en doe je de boodschappen? Waar brengt deze crisis het land naar toe?
04 Oktober 2005 - 13:35
Els:
Lieve Geke,
Wat een ellende en wat een rotgevoel als het je op de een of andere manier wel lukt om aan benzine te komen. Soms moet je even je gevoel uitschakelen om tot het noodzakelijke te komen. Toch fijn dat je blijft denken aan de getroffen Zambiaan. Het toont weer je ware aardje. Geke succes met alles en een verdiend schouderklopje en knuffeltje uit Hilvarenbeek.