Hoe groot of klein is de wereld nu echt? - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Geke Jong - WaarBenJij.nu Hoe groot of klein is de wereld nu echt? - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van Geke Jong - WaarBenJij.nu

Hoe groot of klein is de wereld nu echt?

Door: Geke

Blijf op de hoogte en volg Geke

25 September 2008 | Zambia, Lusaka

Zambia wordt voor mij natuurlijk steeds meer mijn thuis nu ik hier al wat langer rondloop. Uiteraard wordt je regelmatig geconfronteerd met de cultuurverschillen maar over het algemeen verbaas je je nergens meer over en gaat het zelfs langzaam deel uit maken van je eigen “nieuwe” cultuur; het leven tussen twee werelden. Je leeft dan wel in het buitenland maar je hebt Nederlandse vrienden, je leest de nederlandse krant op internet en zodra er iemand naar Nederland gaat plaats je orders voor overheerlijke dropjes e.d. Anderzijds begin je nooit een gesprek zonder met “how are you?” te beginnen, je zegt sorry als er iemand anders iets stoms doet en een uurtje te laat komen is geen probleem.

Vorige week hadden we een bbq bij vrienden van mij; alleen maar Nederlanders aanwezig, zeker wel zo’n 25 man. Heel gezellig natuurlijk maar waardoor komt dat nu dat we gezellig op zondag middag bij elkaar gaan zitten en geen andere nationaliteiten uitnodigen? Is onze situatie hier vergelijkbaar met de Marokkanen of Turken in Nederland? Wij hebben ook onze eigen feestjes, onze eigen Nederlandse muziek en “hollandse” sate op de bbq met satesaus.

Toch zijn we zodra we in Nederland zijn volledig gefocussed op “ons” afrika, we volgen het nieuws, we zetten een afrikaans cd’tje op thuis en verlangen naar de overheerlijke mango’s en het lekkere weer. We verbazen ons er over hoe brutaal de mensen zijn, dat niemand met je praat bij de bushalte en over de vol geplande, lange termijn, agenda maar niet te spreken. We gaan vervolgens in het theater naar afrikaanse voorstellingen en je gaat mensen opzoeken die je hebt leren kennen in Afrika.

Hoe groot of hoe klein is deze wereld nu eigenlijk? Via het internet heb je contact met de hele wereld, elk uur stijgen er vele vliegtuigen op van schiphol met verre bestemmingen. Allemaal geen probleem maar in hoeverre zijn we in staat om onze eigen cultuur los te laten en een andere te accepteren? Ik heb mij deze week uitermate verbaasd over de chinesen. Zij zijn namelijk op bezoek met een grote delegatie voor de aankoop van tabak. Een bezoek dat ik met interesse heb gade geslagen. Behalve het taalverschil is er ook een groot verschil in bodylanguage. Ik kan ze niet “lezen”, je ziet weinig emoties maar ook bijvoorbeeld geen status verschillen. Ze komen onderhandelen over miljoenen dollars in dit land in een trainingsjack of t-shirt. Het eten was een avontuur op zich zelf; zorg dat je een getrainde drinker bent, dat helpt. Om de paar minuten moet je op staan met zijn allen te proosten en vervolgens in een keer je glas leeg te drinken. De chinesen vinden het heel gezellig en worden vervolgens ook hartstikke dronken waarna ze boeren, scheten, etc. Maar ik verbaas me niet meer over de zambiaan die in zijn neus peutert in het openbaar of over een standaard vraag hoeveel ik kan drinken.

Raar hoor al die verschillende culturen!

• 25 September 2008 - 17:52

Tiny De Jong:

Dat je in `t buitenland je mede-nederlanders op zoekt had ik verwacht ik zou `t ook doen,maar `t waarom dat weet ik niet .
    Erg leuk om je verhaal te lezen.Heel veel lieve groeten van ons

• 26 September 2008 - 06:43

Monique Roosink:

"maar in hoeverre zijn we in staat om onze eigen cultuur los te laten en een andere te accepteren"

Lijkt me inderdaad haast onmogelijk. Accepteren is 1 ding, maar je bent op een bepaalde manier opgevoed, Je praat over lichaamstaal lezen, dat is iets waar een groot deel van je handelen naar andere mensen op gebaseerd is. Mensen die dat niet kunnen blijken vaak een autisme spectrum stoornis te hebben. Of te wel, een afwijkend gedrag. Lastig dus om andere culturen echt te begrijpen en gedragingen op juistheid te interpreteren. Je kan dus niet op automatische piloot. Vandaar denk ik de nederlandse feestjes met nederlands eten,.., even alleen de nederlandse cultuur, hoef je wat minder na te denken.

Lieve Geke,geniet van alle culturen en ik kijk uit naar je volgende blog. Vind het altijd leuk om wat van je te horen..

Liefs monique

• 26 September 2008 - 10:40

Saskia:

Hoi Geke,
    je bent behoorlijk aan het nadenken over het leven. Leuk om te lezen, het is zo herkenbaar voor mij. Ik denk dat we voor altijd in 2 werelden zullen leven, Afrika zit in ons bloed, maar we blijven Nederlands. Ik kijk uit naar het vervolg.

• 26 September 2008 - 12:00

Els De Jong:

Hoi Geke
    Ik vind het typerend voor jou om door diep op in te gaan en dat brengt ook ons ook weer aan het nadenken. Je hebt inderdaad gelijk dat er zoveel verschillende culturen zijn en het is de bedoeling dat we ons eaanpassen. Volgens mij heb je je goed aangepast maar er zijn momenten (die je vanaf je geboorte meekreeg) dat je toch wel even nederlander wilt zijn. Blijf jezelf en geniet van je beide culturen. Het gaat je goed.

Tante Els

• 26 September 2008 - 15:04

Charlotte:

lieve Geke,

Wow wat een herkenbaar verhaal. Ik heb, denk ik, hetzelfde ervaren destijds in Zambia en nu zit ik in Kansas City, USA! Dat is pas raar.. Deze cultuur lijkt ook totaal niet op de mijne, al lijkt de oppervlakte hier hetzelfde.. Ik loop mijn een-na-laatste coschap Emergency Medicine op de "ER"! Hou ook weer een website bij: www.charlotteinamerika.waarbenjij.nu

liefs

PS een vriendin van mij komt in januari naar Lusaka voor haar coschap bij Tim Meade: Mardi Boer, heel leuk!

• 29 September 2008 - 16:02

Saskia:

Ik heb ook ooit een chinese delegatie op bezoek gehad in NL, toen werkte ik voor het congres bureau van het HBO. Toen deden ze precies hetzelfde, elke keer maar proosten en drinken en het ging er hard aan toe. Ik ben er toen gauw mee gestopt. Grappig dat ik daar nu weer aan denk na zo'n 9 jaar!