de tijd gaat snel....
Door: Geke
Blijf op de hoogte en volg Geke
20 April 2005 | Zambia, Mazabuka
De afgelopen weken erg druk geweest op school. Er moesten testen gemaakt worden, rapporten uitgeschreven, etc. Het ware lange dagen maar het is ons dan wel weer gelukt. De kinderen hebben nu vakantie maar voor ons zit het werk er nog niet op. We gaan namelijk werkboeken maken en we gaan het schoolsysteem veranderen op ons schooltje. De leraren gaan vanaf volgend blok een gespecialiseerd vak geven, zoals bij ons op de middelbare school zeg maar. We hopen zo dat de leraren meer gemotiveerd worden en beter lesgeven.
Als ik het in deze verhalen over ‘ons’ heb dan bedoel ik meestal Chimmie en ik. Frederiek is namelijk inmiddels gestopt met het vrijwilligerswerk op school. Ik denk een heel verstandige keuze aangezien zij niet gelukkig was op onze school en dat had weer een negatieve uitwerking op ons.
Verder nog een paar keer naar Lusaka geweest (immigratie natuurlijk) en is Ron twee weekenden op bezoek geweest in Mazabuka. Nu heeft tenminste 1 iemand een idee hoe ik hier woon. De meeste mensen moeten meestal lachen als ik ze vertel dat ik Mazabuka woon omdat er weinig te beleven valt maar ik vind het er heerlijk. En gelukkig had Ron het ook naar zijn zin in ons kleine stadje wat héél anders is dan de grote stad. De mensen zijn anders, armer vaak, zien er anders uit, gedragen zich anders, leven meer op straat, drinken meer, etc. Het was nog even spannend waar ik hem ging laten slapen want ze hadden het water afgesloten in ons huis. De rekening was namelijk niet betaald….
We zijn een paar keer op stap geweest, een rondleiding gehad door de sugarcane, een BBQ op een farm (Ik hou van farms! Nooit geweten dat ook ik boerenbloed in me heb…), een talentenshow op school, naar de markt geweest en een uitstapje naar Pemba. Ron had gehoord dat er hot-springs waren in Pemba, klinkt leuk dus wij er naar toe in een oude carolla. Het was een avontuur om er te komen en duidelijk niet geschikt voor een luxe wagen….. maar goed we hebben het gered en het was er mooi al was het niet helemaal wat we verwachte…. De spring was niet groter dan een plasje van 1 bij 1 meter maar het uitzicht was geweldig!
Verder verschilt het leven hier niet zo heel veel van het leven in Hilvarenbeek. Ook hier drinken we op zijn tijd een pilsje, we kijken op de enige zender die Zambia rijk is de wedstrijden van PSV en in Hilvarenbeek hebben we ook een gamepark!
Kus Geke
Ps: wie is er goed in Frans en kan voor mij/ met mij een Frans – Engelse cursus in elkaar draaien voor grade 1 up to 5???? Er is namelijk geen Frans les materiaal verkrijgbaar in Zambia…..